Μαρκόπουλο

Το Μαρκόπουλο αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου Μαρκόπουλου. Βρίσκεται στην Ανατολική Αττική και αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων. Έχει έκταση 81,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο πληθυσμός του αγγίζει περίπου τους 15.000 κατοίκους και συνορεύει με τις γνωστότερες περιοχές των Μεσογείων όπως η Κερατέα, το Κορωπί, τα Σπάτα, η Αρτέμιδα και ο ιστορικός Δήμος Βραυρώνας.

Το Μαρκόπουλο οριοθετείται από το τέλος της Αττικής Οδού και τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μαρκόπουλου (που στη συνέχεια γίνεται Λεωφόρος Λαυρίου) και απλώνεται προς τα ανατολικά παράλια. Η παραθαλάσσια περιοχή του Μαρκόπουλου είναι πόλος έλξης παραθεριστών τα καλοκαίρια, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ευρέως γνωστές παραλίες Πόρτο Ράφτη και Αυλάκι, μόλις 10 χλμ. από το κέντρο του Μαρκόπουλου.

Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, φιλοξενώντας το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας,  το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής αλλά και τον Ιππόδρομο ο οποίος μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή το 2003, το Μαρκόπουλο χαρακτηρίζεται από έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης.

 

Ιστορία του Μαρκόπουλου

Εκεί όπου σήμερα συναντάμε το Μαρκόπουλο, στα Μεσόγεια, στην αρχαιότητα έδρευαν πολλοί γνωστοί αρχαίοι δήμοι, όπως ο δήμος Μυρινούντας, οι Πρασιές, οι Φιλαίδες κλπ. Οι αρχαίοι αυτοί δήμοι αποτέλεσαν τόπους καταγωγής πολλών επιφανών προσωπικοτήτων της αρχαιότητας, όπως για παράδειγμα ο Πεισίστρατος, ο Μιλτιάδης και άλλοι.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια όμως, ολόκληρη η περιοχή των Μεσογείων γνώρισε την απόλυτη παρακμή και οι περισσότεροι από τους αρχαίους δήμους σχεδόν εξαφανίσθηκαν, ενώ παράλληλα καταστράφηκε η πλειοψηφία των αρχαίων μνημείων, δειγμάτων του αρχαίου πολιτισμού.

Τον 13ο αιώνα, δίνουν το στίγμα τους στην περιοχή των Μεσογείων Γάλλοι Δούκες, αφήνοντας πίσω τους δύο πολύ σημαντικά μνημεία: τον Πύργο της Βραυρώνας και τον Πύργο της Λιάδας.

Περί τον 15ο αιώνα η περιοχή ξεκινά και πάλι να κατοικείται, πιο έντονα αυτή τη φορά, αποτελώντας εποικιστικό κέντρο αλβανόφωνων Ηπειρωτικών φύλων. Αυτές οι φυλές των γνωστών μέχρι σήμερα αρβανιτών, δημιούργησαν ουσιαστικά τη γνωστή ως σήμερα περιοχή που ονομάστηκε λίγο αργότερα Μαρκόπουλο.

Η ονομασία της περιοχής φέρεται πως προέρχεται από το επίθετο Μαρκόπουλος, επίθετο γνωστής μεγάλης οικογένειας η οποία εγκαταστάθηκε και άφησε το στίγμα της στην περιοχή τον 15ο αιώνα.
Η εντονότερη διαμόρφωση τόσο οικιστικά όσο και αναπτυξιακά της περιοχής του Μαρκόπουλου συντελέσθηκε κατά την περίοδο 1835 με 1914. Εκείνη την εποχή έγιναν σημαντικά έργα, όπως η ανέγερση της Μητρόπολης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η κατασκευή του πρώτου Δημοτικού Σχολείου, του Δημαρχιακού Μεγάρου αλλά και του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Μέχρι το 1965 το Μαρκόπουλο εντάσσεται και στο σχέδιο πόλεως κι έτσι κατασκευάζονται οι περιφερειακές οδοί και γίνονται πολύ σημαντικά έργα οδοποιίας στην περιοχή. Παράλληλα κάνει την εμφάνισή του το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο αλλά και το γνωστό εργοστάσιο – οινοποιείο «ΜΑΡΚΟ».

Τα επόμενα χρόνια συνεχίζεται όχι μόνο η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και η κοινωνική και πολιτιστική της εξέλιξη. Χαρακτηριστικά δείγματα είναι η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου Μαρκόπουλου το 1976, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η δημιουργία Φιλαρμονικής το 1938 και το Πολιτιστικό κέντρο Μαρκόπουλου.

Σήμερα, το Μαρκόπουλο τείνει να απομακρύνεται περισσότερο από την κωμόπολη και να αποκτά όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης πόλης. Ειδικότερα δε μετά το 2004, τα αναπτυξιακά έργα εντός της περιοχής αλλά και στο γενικότερο χώρο της Ανατολικής Αττικής έφεραν το Μαρκόπουλο πιο κοντά στην αστικοποίηση. Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφέρουμε τη μετεγκατάσταση του Ιππόδρομου Φαλήρου σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, την κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας, του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής, την εγγύτητα της περιοχής στο Αεροδρόμιο των Σπάτων και φυσικά την η Αττική Οδό που καταλήγει στο Μαρκόπουλο.

 

Συγκοινωνίες στο Μαρκόπουλο

Η σύνδεση του Μαρκόπουλου με τις υπόλοιπες περιοχές γίνεται με το ΚΤΕΛ Αττικής. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ έχουν ως αφετηρία το Πεδίον του Άρεως. Παράλληλα, από το αεροδρόμιο υπάρχει γραμμή ΚΤΕΛ με προορισμό το Λαύριο, που έχει ως ενδιάμεση στάση το Μαρκόπουλο.

Κοντά στο Μαρκόπουλο, στο Αεροδρόμιο των Σπάτων βρίσκεται και ο σταθμός του Μετρό και του Προαστιακού που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με το ΚΤΕΛ, ενώ σχετικά κοντά βρίσκεται ο σταθμός του Προαστιακού «Κορωπί».

Παράλληλα, το Μαρκόπουλο βρίσκεται στο τέρμα της Αττικής Οδού, έξοδος «Μαρκόπουλο» γεγονός που το καθιστά περιοχή εύκολα προσεγγίσιμη με ΙΧ.

Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος στο Μαρκόπουλο

Η παραθαλάσσια περιοχή του Μαρκόπουλου, συνέχεια της παραθαλάσσιας περιοχής του Πόρτο Ράφτη, εύκολη σε πρόσβαση οδικώς αλλά και με κάποιες δυσκολίες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα από τα βασικότερα σημεία αναφοράς της περιοχής. Απέχει μόνο 10 χλμ. από το κέντρο του Μαρκόπουλου και είναι γνωστή για το γραφικό λιμανάκι με τις πολυτελείς ταβέρνες, τον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο με τα κέντρα αναψυχής και τις καφετέριες και τη γνωστή παραλία Αυλάκι, στο νοτιότερο άκρο της ακτογραμμής.

Ένα βασικό σημείο αναφοράς στο Μαρκόπουλο είναι βέβαια και ο Ιππόδρομος. Μεταφέρθηκε το 2003 από το Φάληρο όπου βρισκόταν για 78 έτη για να φιλοξενηθεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο Ιππόδρομος του Μαρκόπουλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιπποδρόμους της Ευρώπης και απλώνεται στις άρτιες εγκαταστάσεις των 2.117 στρεμμάτων.

Αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο (Grand Stand) πέντε ορόφων 30.000 τμ. περίπου, ενώ περιλαμβάνει 6.500 κερκίδες για θεατές, στάβλους χωρητικότητας 1.600 ίππων και χώρο στάθμευσης 4.000 θέσεων. Στις εγκαταστάσεις των στάβλων του Ιπποδρόμου συγκαταλέγονται επίσης μονάδες συντήρησης, κτηνιατρική κλινική, μονάδα βιολογικού καθαρισμού κ.α..

Παράλληλα με τον Ιππόδρομο, στο Μαρκόπουλο εδρεύει και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας, το οποίο εγκαινιάστηκε και αυτό τον Αύγουστο του 2003 και καλύπτει 940.000τμ. με αγωνιστικό χώρο, κερκίδες, στάβλους και χώρους στάθμευσης. Ενδεικτικά των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας είναι : το βασικό ιπποδρόμιο υπερπήδησης εμποδίων, το βασικό ιπποδρόμιο αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας, το κλειστό ιπποδρόμιο, το ιπποδρόμιο προθέρμανσης κ.α.

Στο Μαρκόπουλο επίσης εδρεύει και το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής, το οποίο κατασκευάστηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Καλύπτει 312.000 τμ. Κι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 4.000 θεατές για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα της σκοποβολής με κινούμενους και σταθερούς στόχους. Στις άρτιες εγκαταστάσεις του συγκαταλέγονται εστιατόρια, ξενώνες, ειδικές θέσεις για υποδοχή Τύπου και χώροι στάθμευσης.
Καταχωρήστε
ΤΩΡΑ
την εταιρία σας

στον Κατάλογο και τον Ηλεκτρονικό Χάρτη του myMarkopoulo

click